Toontje Flits
Terug
Verder is de computer zowat mijn derde kind, en als er dus foto’s bewerkt moeten worden of animaties gemaakt voor de krant of website, is dat voor mij een appeltje-eitje. Ondertussen heb ik hier en daar met mijn camera al wat kunnen oefenen, en ik moet zeggen, het gaat me allemaal redelijk goed af. Ik heb altijd al wel affiniteit met fotografie gehad en tijdens mijn werkzame jaren redelijk veel met camera’s en projectoren gewerkt. Het grote voordeel van digitale fotografie is dat je heel veel foto’s kunt maken en, indien nodig, de mooiste kunt selecteren zonder enige bijkomende kosten.

Dus vanaf dit jaar staan alle carnavalsfeesten weer netjes op de site, zodat elke liefhebber lekker kan blijven genieten. Maar pas op! Tijdens de carnaval zal men mij dus overal en nergens met mijn flitskast onverwachts zien opduiken. Men is dus gewaarschuwd!

Groetje en tot Flits!
 
Het is nu even geleden dat de WAT-fotografen hebben aangegeven te willen stoppen met het maken van fotoreportages van alle carnavalsactiviteiten. Men vond dat bijzonder jammer, omdat dit een groot gemis zou worden voor de toekomstige carnavalsfeesten. Jarenlang zijn we enorm verwend geweest met hun prachtige foto's, gemaakt door de drie hoffotografen. Deze foto’s waren van onschatbare waarde voor het carnavalskraantje, de Smoorfrêters-website en natuurlijk Facebook.

Dit gemis is dan ook duidelijk te zien aan de kwaliteit van de foto’s uit 2016. Omdat we toen zelf aan de slag moesten met onze compactcamera's en telefoontoestellen, is het verschil overduidelijk merkbaar. Aangezien ik deze website onderhoud en tijdens carnaval bijna alle activiteiten live plaats, werd het gebrek aan goede foto’s een niet te onderschatten probleem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit tijdens de evaluatievergadering van 2016 ter sprake is gekomen.
Omdat ik op dat moment net de raad van elf had verlaten, en Rietje, mijn vrouw, er nog steeds fanatiek mee bezig was, zag ik de mogelijkheid om toch dicht bij de carnaval te blijven. Ik kwam dus met het voorstel om mezelf als hoffotograaf aan te melden. Iedereen was natuurlijk superverrast en al snel deden de meest fantasierijke verhalen de ronde. Uiteindelijk vroeg het stichtingsbestuur of ik het serieus meende, waarbij ik aangaf dat ik het echt wilde. Al snel was met allerlei gekkigheid de naam 'Toontje Flits' geboren. En geloof me, het was voor ons een fikse investering, want ik moest natuurlijk wel alles nieuw kopen.

Misschien een tip voor jou, MKB, of een vereniging: als jullie een opening, feestje, jubileum, of iets dergelijks hebben, ik sta open voor een kleine vergoeding. Dit om de investering een beetje terug te verdienen natuurlijk!