Elluf-elluf feest Smoorfrêterslaand levert nieuw raadslid op.

Met als thema Goldener Tiroler Novemberfest gevierd in een als bierstube omgebouwd Café Stroop, is het nieuw carnavals seizoen in Smoorfrêterslaand dit seizoen knallend van start gegaan. Met het voltallig bestuur en protocol gekleed in Tirolerhose en hun dames in een dirndl jurkje koste het geen enkele moeite je in Beieren wanen. De Tiroolse muziek die uit de luidsprekers van 'Ronald Konings Drive In Show' schalmde maakte die waan nog completer zodat het publiek geen enkele moeite had zich denkbeeldig in de Alpen op te houden. Kortom, er hing een grandioze sfeer en menigeen ging dan ook graag met de voetjes van de vloer. Met rijkelijk gevulde pullen bier stonden de mannen te genieten van al het moois wat er onder hun ogen voorbij dartelde. Dat voor vele dit niet hun eerste bierpul was, was moeiteloos af te lezen aan de omvang die zij tentoonspreidde. Zoals gewoonlijk in Smoorfrêterslaand werkelijk een supergezellig feest. Maar zoals het met elluf-elluf hoort, mag het officiële niet vergeten worden en dus nam voorzitter ‘Hans Hagens’ het woord om het bestuur voor te stellen en Prins Ruben 1e te introduceren. Op zijn beurt nam Prins Ruben de microfoon over om de raadsleden en het protocol voor dit carnavalsseizoen te lanceren. Hierna memoreerde hij, met een foto collage als cadeau, nog even het afscheid als raadslid van ‘Gylion Elgin’ die wegens werkomstandigheden geen tijd meer kon steken in het carnavalswerk. Later op de avond bleek er nog een verassing omdat er zich toch een nieuw raadslid had aangemeld. Met een leuke in elkaar gestoken spel tussen vier dames bleek uiteindelijk ‘Mady Raats’ het nieuwe raadslid te zijn. Jazeker, een tweede dame als raadslid erbij, wat betekent dat Smoorfrêterslaand meedoet met de huidige trend van meer dames op alle niveaus!. Toch kunnen er nog steeds raadsleden bij dus heb je goesting, ben je een jonge of meisje, schroom niet en neem contact op met ‘Michaël Koevoets’ of stuur een mailtje naar info@smoorfreters.nl. Alles is te volgen op www.smoorfreters.nl met óók de foto’s van alle carnavals activiteiten.
NAR kluit zoekt een enthousiaste NAR.

Na 15 jaar zijn narrenfunctie met verve te hebben volbracht heeft nar Kluit aangegeven dat het dit jaar zijn laatste jaar als nar zal zijn. Het is dan ook om die reden dat hij naarstig op zoek is naar een enthousiaste gegadigde die het stokje (of officieel gezegd zijn marot) zou willen overnemen. Natuurlijk mag hij of zij (ja een narrinneke zou ook leuk zijn) een compleet nieuwe invulling geven aan de nieuwe narrenrol in het Bosschenhoofdse carnaval, onder het mom van ‘als het maar leutig is’! Zou jij deze uitdaging aandurven dan kan je contact opnemen met de secretaris van de Smoorfreters; Michael Koevoets 06-52684851. Een mailtje sturen naar michael8025@hotmail.com kan ook. Daarbij zijn nar Kluit en Prins Ruben actief op zoek naar nieuwe raadsleden, en óók hier mogen het natuurlijk vrouwkes zijn. Voel je er wel wat voor om raadslid te zijn geef je dan op bij Prins Ruben of Nar kluit.
Smoorfrêter in vlammen en steken weer in de kast

Ondanks dat er enorme dreigende donkere wolken over de Smoorfrêter zijn pet voorbij gleden was er toch een enorme opkomst van kinderen met hun familie op het Midzomerplein de laatste carnavalsavond. Bij twee dames van het bestuur kreeg elk kind een lampion om met de lichtjesoptocht mee te lopen. De Smoorfrêter werd van zijn sokkel gelicht en op een aanhangwagen gezet zodat de stoet onder luid muziek haar rondje kon maken. Een lange stoet met lampionnen en verlichte wagentjes trok zo door de straten van het dorp tot ze uiteindelijk weer bij het plein terug waren. Hier droeg men de Smoorfrêter het met hekken afgesloten veld op alwaar onder het lijflied, met zang van de prins , pliessie Kiske onder toeziend oog van de brandweer de pop in de fik stak. De vlammen peuzelde de pop snel op wat aangaf dat voor de meeste kinderen de carnaval ten einde was. Dit was niet het geval voor de jeugdraad want die kregen in café Concordia van de prins als tegenprestatie twee hele grote mooie foto's en als klap op de vuurpijl werd ook nog een groepsfoto gemaakt door Toontje Flits. Zie: http://www.smoorfreters.nl/SFVerbranding.php Wat later op de avond was het zover dat eenieder ceremonieel de steek, narrenkap, pet en hesje mocht inleveren aan het bestuur wat aangaf dat de carnaval ten einde was. Maar éérst vroeg prins Ruben nog de aandacht voor Marcel Heeren die had aangegeven de raad te verlaten. Marcel is met het elluf elluf feest in 1998 geïntroduceerd en heeft dus heel wat jaren als trouw raadslid gefungeerd. Hij gaf zelf aan het met groot genoegen gedaan te hebben en zeker nog wel eens vanuit Roosendaal naar Bosschenhoofd te komen om het feest mee te vieren. Als cadeau kreeg hij een mooie fotocollage overhandigd met een leuk overzicht van al zijn acties. De grootste Boer, Hans Hagens, bedankte iedereen voor hun inzet en sloot hierbij het festijn af. Hierna was het nog even gezellig onder elkaar, haring happen en een broodje om de maag wat te vullen. En iedereen was het er stellig mee eens; "2017 was een fantastisch carnaval"
Een tof feestje dat Smoorfrêterkesbal bij café Stroop

Van vertrouwelingen weet men dat Prins Ruben 1e elk jaar weer uitkijkt naar zijn zo geliefde Smoorfrêterkesbal. Hij weet dat deze nieuwe aanwas het in de toekomst moet gaan doen en dus geniet hij deze middag dan dubbel van de carnavalvierende kinderschare. Net als bij het carnavalsbal van All-In-One was het hier ook weer zo dat mooi uitgedoste moeders met een heleboel piepjonge Smoorfrêterkes was komen aanzetten. Met de nadruk op 'heleboel' want het blijkt dat het bestuur van de carnaval zich geen zorgen hoeft te maken voor de toekomst gezien de nieuwe toename. En met de muziek van DJ TEAM Maximum Volume, Justin Raats en Rick vd Boom, wisten diezelfde kleine hummeltjes wel raad. Dan waren er nog de raadsleden Gylion, Marcel en Wilbert die de zaak nog eens extra oppepte zodat de prins met genoegen zijn onderdaantjes zag springen en schuitje varen zittend op de grond. Tussendoor waren er ook nog traktaties en daar maakten ze dan ook grif gebruik van. Echt een buitengewoon mooi feestje wat ook nog compleet werd met een lekkere bakje friet tegen het eind van de middag. De jury had in de tussentijd ook niet stilgezeten zodat de volgende kinderen een insigne kregen omdat ze de mooist geklede en/of meest actief kind waren: 0-2 jaar: Ilse Quirijnen en Fabian Heijnen, 3-4 jaar: Abel Abel en Sharveno Broos, 5-6 jaar: Sara Ketelaars en Jesse Verkooijen, 7-8 jaar: Kenza van Peer en Aischa Dekkers, 9-10 jaar: Thirza Vermeulen en Ninthe Jansen, 11-12 jaar: Maaike van Dijk en Sanne Lazeroms.
Het motto 2018 is Concordia komen binnenvliegen

Maandagavond is in Smoorfrêterslaand traditiegetrouw dè avond dat de mottocommissie bestaande uit Peter Pertijs, Piet de Kok en Rini Roks komen bekendmaken wat het motto gaat worden voor het komende jaar. Dat gebeurt elk jaar weer op een ludieke wijze en de vraag is dan altijd weer, "wat staat ons  nu weer te gebeuren?" Omdat iedereen die wat met carnaval te maken heeft supernieuwsgierig is wat eruit gaat komen en deze avond ook telkenmale berengezellig is, hebben de uitbaters Johan en Betsie de handen vol aan een stampvol café Concordia. Maar men zal moeten wachten tot elf over elf want eerder zal de commissie haar geheim echt niet prijsgeven. Gelukkig is Ronald Konings er met zijn Disco Show die exact weet hoe de tijd op te vullen en het lange wachten aangenaam op te vullen met zijn muziekmachine. Het is dan ook niet verwonderlijk dat al die wachtende ADHD figuren gaan springen, polonaise lopen of zich anders bewegen. En ook nar Kluit krijgt het soms dan even op zijn heupen en zal en moet dan even zijn energie kwijt aan zijn frivole narrendans waarbij de hele meute mee op en neer gaat. Prins Ruben en zijn gevolg inclusief het bestuur, allemaal zijn ze een tikkeltje nerveus en zouden ze willen dat het al zover was. Ook de bouwers kijken zo nu en dan weer eens op de klok of het al niet zover is, 'met welk idee moeten we volgend jaar weer aan de haal?' Dan uiteindelijk is het zover, gekleed als vliegeniers komen ze alle drie naar voren. De verzegelde envelop gaat onder ieders toezicht tergend langzaam open. Dan roept Peter wat vrouwen uit het publiek en een voor een krijgen die een letter uit de envelop omgehangen tot er uiteindelijk elf willekeurig naast elkaar op een rij staan. Iedereen is al aan het puzzelen geslagen en de gekste motto's klinken door de ruimte. Tot er iemand het juiste motto roept en Peter officieel onder goedkeurend gejuich dit motto bevestigd. 'UN GOUW FJIST', gekozen omdat "SC De Smoorfrêters" in 2018 haar 50 jarig bestaan viert. Dan ineens gaat de mottocommissie weer aan de slag en willen ze een vliegtuigje met het motto als sleep aan het plafond ophangen. Maar dat gaat niet helemaal vlekkeloos en blijkt al gauw dat dit niet vooraf goed uitgedokterd is. Als een Laurel en Hardy slapstick speelt zich een tafereel af van haakje hier uit en daar in en een plakbandje hier op en daar af. Iedereen ziet en geniet hier van tot het ze eindelijk lukt het motto helemaal als banner weg te hangen, inclusief vliegtuigje. Kortom, een geweldige avond die tot in de late uurtjes duurde.
Een machtig mooie optocht in Smoorfrêterslaand

De weergoden waren dit jaar goed gestemd want ondanks dat de voorspellingen anders waren kregen de Smoorfr�ters waarschijnlijk hun verdiende geluk wat het weer betreft. En van dat geluk maakte men dan ook gretig gebruik. Van kleine tot grote groepen, prachtige wagens en alles wat rijdbaar is stelde zich op in het midden van het dorp. En exact op tijd, en prima onder controle door de optocht commissaris André Broos, kwam de enorme stoet in beweging om zich door de Smoorfrêterslaand te begeven. Het publiek, waaronder incognito onze nieuwe burgemeester Jobke Vonk-Vedder, genoot duidelijk van wat er allemaal voorbij kwam en natuurlijk van de komische acts die op straat werden uitgevoerd. Ondanks dat er twee bouwclubs verstoken zijn van een bouwplaats reden ze toch mee met snel geregelde wagens en vulde ze het geheel prachtig aan. Na de optocht was de prijsuitreiking voor de kinderen en groepen in een stampvol maar supergezellig café Concordia. Voor de grote wagens was de prijsuitreiking gepland 's avonds tijdens het prinsenbal bij café Stroop. Ook hier in café Stroop een stampvol maar gezellige ambiance, maar daarbij voelde men zeker wel enige spanningen onder de bouwers. Voor de mensen die maanden aan een wagen bouwen is dit het moment van de waarheid en dat is dan  duidelijk te merken. Maar de muziek van Ronald Konings Drive-In-Show compenseert het lange wachten en voor men het weet worden de punten door de Prins Ruben de eerste voorgelezen en op het grote scherm gezet. Dit gaat natuurlijk niet ineens maar tergend en stapsgewijs worden eerst punten gegeven voor idee en afwerking. Later komen de punten voor beweging en actie uit de envelop en dan is het weer tijd voor muziek. Dan is het tijd voor de totaaluitslag en kondigt de prins de bepalende punten aan. Kortom, een supergeslaagde dag met een gezellige namiddag bij Johan en Betsie van Café Concordia en een zeker zo mooie avond bij café Stroop, kijk en da's weer mooi meegenomen.

Foto's van deze dag zijn te vinden op de mooiste carnavalssite van Nederland: http://www.smoorfreters.nl/Foto_Video.html 

Uitslagen van de individuele, volwassenen en groepen:
Kind individueel:
1 Sanne en Robin
2 Lisa en Dai-Hsi

Kindergroepen:
1 De Deurdrammers (Djeno, Jesse, Nick, Lars en Eva)
2 De Smoortjes (Elise, Isa, Larisa en Noa)
3 Groep Rowin Raats met Tim, Jarno en Maaike

Volwassene Individueel:
1 Sem en Ferry
2 Marc en Geert (Johan en Ad)

Grote Groep:
1 'T Bakkertje (kinderen met Jeanny Jongenelen)
2 De Leutkontjes

Prinsenbal
Winnaar van de stemmers voor de publieksprijs is Ren� van Dorst
Winnaars van de publieksprijs:
1 De Dwarsliggers met 42 stemmen
2 Het Foepenhol met 11 stemmen
3 De Laagvliegers met 11 stemmen
4 Het Kraaiennest met 5 stemmen
5 De Zaandkleppers met 5 stemmen
6 De Gaopers met 2 stemmen

De winnaars van de grote wagens:
1 De dwarsliggers met 208 punten
2 Het Foepenhol met 199 punten
3 De Loagvliegers met 189 punten
4 De Goapers met 160 punten
5 De Zaandkleppers met 152 punten

Als C wagen heeft deelgenomen 'T Kraaiennest met (Marvin, Bram, Bas en Mark)
Met zijn allen naar het gemeentehuis

Traditiegetrouw is er jaarlijks de sleuteloverdracht van de burgemeester aan de vijf kernen van Halderberge. Dan trekken alle prinsen met hun gevolg naar het gemeentehuis om daar de sleutel onder een strak protocol in ontvangst te nemen. Erg spannend dit jaar met de nieuwe burgemeester Jobke Vonk Vedder en wel om twee redenen, het is haar allereerste sleuteloverdracht én daarbij komt ze niet uit Brabant. Dus voor alle partijen even spannend. Maar óók spannend voor de aomekaorpraoter Hans Hagens gezien hij net in functie is als voorzitter alias grootste boer van Smoorfrêterslaand, en het dus zijn eerste officiële optreden is. Maar zoals te verwachten van deze twee bedreven diehards gaat het ze beiden prima af en staat er niets in de weg om het feest te laten slagen. Een voor een komen de prinsen op en krijgen ceremonieel de sleutel van de burgemeester. Uiteindelijk doet zij haar ambtsketen af en is de macht van de gemeente verdeeld over de vijf prinsen, ieder in hun eigen territorium. Iedereen blij en gelukkig, en verlost van de vraag hoe dit allemaal verder zou moeten gaan met iemand uit den vreemde. Maar in woord, chapeau, voor allebei!
Schoolbal en kinderoptocht

Bosschenhoofd kan terugkijken op een geweldig leuk en geslaagde kinderoptocht plus schoolbal. Het enthousiasme droop eraf en de kinderen stonden te popelen om hun creatie op te stellen voor de optocht door Smoorfrêterslaand. Dit opstellen liep wat in de soep, natuurlijk veroorzaakt door nar Kluit, maar uiteindelijk stond alles opgesteld rond De Smoorfrêter. Met de muziek voorop kwam de lange stoet in beweging. Met best veel belangstellende langs de kant, voornamelijk oma's, opa's of andere familieleden,  en de zonnestralen op de bonte kleuren van alles wat meedeed vormde het totaal een prachtig plaatje. Teruggekomen bij het startpunt klom nar Kluit de toren op om de Smoorfrêter van dit jaar te onthullen. Heel was ooh�s, van het moois wat onder het zeil vandaan kwam, gingen door de lucht toen de Smoorfrêter plotsklaps stond te blinken in de zon. Dan alles terug naar school omdat de limonade en chips klaarstond voor het schoolbal. Met de muziek van Rick van de Boom was het jonge publiek niet van de vloer te krijgen en alles hoste, danste en rende in het rond dat het een lieve lust was. Het was echt een supergeslaagde middag wat prins Ruben ook memoreerde toen hij de school directeur Jan van de Lindeloof bedankte voor zijn gastvrijheid. Op zijn beurt bedankte de directeur het carnavalsbestuur voor hun inzet en de leuke middag. Kortom, een zeer geslaagde middag en hopelijk gaat deze traditie zo nog jaren door! Foto's van deze middag zijn te zien op:

http://www.smoorfreters.nl/KinderOptSchoolbal.php
Café Concordia stroomde vol met vrouwelijke Smoorfrêters

Voor het derde jaar op rij was er weer een vrouwkesbal in Smoorfrêterslaand. En dat was niet tegen dovemansoren gezegd want animo was er genoeg. Gekleed in de fraaiste kledij kwamen de vrouwen hun eigen feestje doen. Als toiletdames, badgasten of zomaar in een leuke outfit maakte dat het een bonte geheel werd. De muziek van DJ TEAM Maximum Volume maakte dat de vloer continu gevuld was met heupwiegende dansende dames. Plotseling kwam er een groep verklede vrouwen binnen die toch verdomt veel weg hadden van de prins, nar, raadsleden en bestuur van de Smoorfrêters. Mooi opgemaakt en puik gekleed trokken zij de aandacht maar of er niets aan de hand was gingen zij Bij elkaar aan een statafel staan. Maar die gelijkenis kan natuurlijk louter toeval zijn, of toch..? Duidelijk kon men zien dat Johan en Betsie, de eigenaren van het café, genoten van het veelkleurig geheel en de harmonie onder de feestvierende dames. Bosschenhoofd mag in zijn handen knijpen dat we twee cafés hebben waar alles kan, dat wat de politiek niet voor elkaar heeft kunnen krijgen. Op http://www.smoorfreters.nl/Fotos__Vrouwkesbal.php is meer te zien van deze avond, heel leuk!
Kinder carnavalsbal bij All In One

Woensdagmiddag, de kinderen zijn vrij van school dus wat gedaan? Carnaval vieren natuurlijk! De vrijwilligsters van All In One in Bosschenhoofd hadden het weer eens goed voor elkaar. Ouders dropten hun kind rond twee uur bij het gebouw aan het Advocatenhof en het carnaval ging van start. Met DJ TEAM Maximum Volume aan het roer en een mooi versierde zaal was alles voor het feest compleet zodat ze een leuk feestje konden gaan bouwen. Dit keer was het de beurt aan de allerkleinste smoorfrêterkes van het dorp en die waren er genoeg. Met meer dan 60 van die kleine hummeltjes huppelend achter prins Ruben met zijn gevolg was aandoenlijk om te zien. Het was overduidelijk dat zelfs bij de allerkleinste Smoorfrêterkes het carnaval al in de genen zit. In een lange sliert manoeuvreerde de prins de kindjes door het zaaltje en ze volgde hem getrouw. Nar Kluit was natuurlijk ook weer van de partij en zoals het een nar betaamd zette hij ze aan om de gekste fratsen uit te halen. Maar van al dat gedoe krijg je natuurlijk dorst en dus kregen ze op tijd limonade en chips als beloning. Raadslid Gylion Elgin kon het niet laten om de Limbo dans voor te doen en al gouw gingen ze allemaal weer onder het stokje door. Dan even rust en tijd voor wat lekkers, allemaal snoepjes en dat ging er natuurlijk gretig in. En zo bolde het feestje door tot een uur of vier maar eerst kregen de meest actieve carnavalskindjes nog een leuk prijsje, en dat waren: Romy Verhorik, Sofie Lazeroms, Sharvyno Broos en Jarno Boon. Vanzelfsprekend stonden de mama�s weer voor de deur te wachten en voldaan gingen de jongste Smoorfrêterkes weer naar huis met een heerlijke middag achter zich latend. Foto's van deze middag zijn te zien op: http://www.smoorfreters.nl/KinderCarnavalsbal.php de mooiste carnavalssite van Nederland.
Een groots kinderfeest bij Café Stroop

Altijd een week voor het carnaval losbarst is er voor de kinderen van Bosschenhoofd een Themabal bij Café Stroop. En men mag wel stellen dat dit feest door de jaren heen steeds succesvoller is geworden. Zo ook dit keer, nog voor de prins en zijn gevolg binnen waren zat de zaak stampvol met mama's, papa's en hun kroost. Overal waar je maar kon kijken liepen, rende of kropen de kinderen over de vloer met opvallend dit jaar, heel veel kleine kindjes. Traditiegetrouw was het nu ook weer het moment om de jeugdraad te installeren. Onder het gezag van Prins Ruben kregen zij om beurten een insigne uitgereikt. Jeugdprins Susan Remijn, Jeugdprinses Marij Schipperen, Jeugdnar Elle van Batenburg, Jeugdpliessie Jamie Quirijnen en tot slot Jeugdboertje Kevin Elgin. Gaande de middag werd er een act opgevoerd onder leiding van Klaartje (Marly Jongenelen) en met als hoofdrolspelers Adterix en Hanzerix (Ad Jongenelen en Hans Hagens) die een enorme steen met zich meesjouwden. Er moesten allerlei opdrachten uitgevoerd worden om de ingrediënten te verkrijgen voor een wonderdrankje om de steen op te kunnen tillen. Alles kwam voorbij, touwtrekken meisjes tegen de jongens, papa's tegen de kinderen, ballonnen opblazen tot ze klapten en nog veel veel meer. Uiteindelijk werden alle opdrachten succesvol vervult en kon het drankje gemaakt worden. En het grote wonder was dat de kinderen na het innemen van de drank de grote steen nog konden optillen ook, of zou er toch..? Heel de middag werd voortreffelijk aaneengesmeed met de muziek van DJ TEAM Maximum Volume. Meer weten? Kijk dan op de site van www.smoorfreters.nl de mooiste carnavalssite van Nederland.
Geen carnaval zonder Devobal

Het Devobal is van oudsher een traditie in Smoorfrêterslaand. In een voor de carnaval omgebouwde kantine verzamelde zich zaterdagavond de voetballers(ters) om in plaats van een balletje te trappen eens een balletje te vieren. Uitgedost in de meest foute kledij, want het thema was "Devo's  foute aprés ski party", kwamen ze een voor een de kantine in. En direct kreeg men een flesje Flügel in de handen gedrukt om er alvast in te komen. En zoals altijd gaat eenieder bij z'n vrienden staan en wordt er over alles en nog wat gebabbeld. Tot onder de muziek van "Het kleinste Plekske" de prins en zijn gevolg binnenwandelt en even later wordt hij welkom geheten door de voorzitter van Devo Willy Brands. Dan is de stemming gezet en gaat men over in de tweede feest versnelling. Als iedereen is uitgehost en weer aan het tafeltje gaat staan zorgt DJ Ronald Konings wel voor de juiste muziek. En zo gaat de avond voorbij en gooit Nar Kluit er nog eens een schepje bovenop met zijn speciale dans op de muziek van DJ Kicken Victory. Als het dan weer tijd is om naar huis te gaan loopt de kantine langzaam leeg en kunnen ze gaan ruimen. Alle ballentrappers blij en gelukkig en kunnen er weer een jaar tegen.
Een Smoorfrêterslaand met dartelende tieners

Het versierde clubgebouw van All In One had deze keer de deuren wijd opengezet voor het tienerbal. In samenwerking met SC De Smoorfreters konden de tieners vanaf groep 7 tot en met 15 jaar 's avonds eens hun eigen feestje vieren.  Onder de bezielende leiding van DJ TEAM Maximum Volume (Justin Raats en Rick vd Boom) die hun muziek deze keer hadden aangepast aan een mix geënt op carnaval was het gebouw eigenlijk te klein. De raad wist hier eventjes geen raad mee maar Nar Kluit sleepte ze door het gestamp heen en al snel was het een feestje zoals een tienerfeest hoort te zijn. Namens All In One bedankte Sandra Raats prins Ruben met zijn gevolg die op zijn beurt het team van All In One bedankte voor hun inzet omdat deze leeftijdsgroep doorgaans makkelijk buiten de boot valt. Het feesten duurden tot 10 uur en na horen zeggen zijn alle tieners voldaan en gelukkig huiswaarts gekeerd.
Een Spetterende Rock & Roll avond bij Café Stroop

Wederom hadden de Smoorfrêters voor carnaval als thema-avond "Rock & Roll" wat werd gevierd bij café Stroop in Bosschenhoofd. Wegens het succes in voorgaande jaren was dit thema voor het derde jaar op rij gekozen. En opnieuw bleek deze keuze een schot in de roos. Op een druk bezette vloer en het publiek gekleed in een outfit uit de jaren 50-60 was de stemming compleet en mocht men, ondanks de ferme sneeuwbuien niet klagen voor wat betreft de opkomst. Op de bühne speelde deze avond "The Hot Dogs Coverband" die er voor zorgden dat de gekende nostalgische nummers door het café vlogen. Aan de deur inde vijf als maffioso geklede figuren het entree geld en deden als tegenprestatie gekleurde bandjes om de polsen. Daarbij mag ook gezegd worden dat ze goed voor zichzelf hadden gezorgd want telkens kwam er uit een boodschappentas een bakje met worst, kaas of ander eetbaar spul op tafel. Anderzijds verdiende ze dat ook wel want telkens als er een nieuwe bezoeker of roker naar binnen kwam woei er een ijskoude poolwind naar binnen. In de warmte binnen echter waren intussen de eerste rock en rollers de vloer op gegaan en leek het of men echt in de jaren 60 was beland. Frappant daarbij was dat, gezien ze toch echt vóór die tijd geboren zijn, er toch een redelijk aantal jongeren waren komen opdagen. En naarmate de drank rijkelijker vloeide steeg de stemming en voor dat men het in de gaten had was heel de tent aan het dansen of zong gezellig de bekende nummertjes hardop mee. Als klap op de vuurpijl kwamen die vijf maffia kerels vanuit het entree halletje onverwacht de bühne op omdat se perse een lied wilden zingen, nou ja zingen! Meer van weten: kijk op www.smoorfreters.nl voor foto's en meer!
Bosschenhoofdsche bouwclubs zijn lekker op dreef

Zoals elk jaar gaat het bestuur van de SC De Smoorfrêters met de jury op bezoek bij de bouwclubs van het dorp. Dit om te kijken of alle bouwsels wel reglementair en veilig zijn maar natuurlijk ook uit waardering voor de buitengewone bijdrage die de bouwclubs aan de carnaval geven. Hun inzet is ongekend als men bedenkt dat zij 's avonds, meestal op ijskoude dagen, ergens achter in een loods aan het lassen, plakken of schilderen zijn. Hier staan de meesten kijkers niet bij stil als tijdens de optocht de mooi blinkende wagens door de straten zien glijden. Er gaat een lange tijd voor een optocht start, een traject van ontwerpen samenstellen en plannen, aan vooraf waarbij hun doorzettingsvermogen soms erg op de proef wordt gesteld. Dit keer was als eerste bezoek bouwclub De Dwarsliggers aan de beurt. Na een hartelijk ontvangst en een onderzoekend rondje rond de bouwsels was na een praatje met Marco Hellemons de karavaan weer op weg naar de volgende bouwclub. Dit met een diep respect voor deze bouwclub door wat ze hier gezien hadden. Nu was het de beurt aan bouwclub Foepenhol. De ontvangst was er niet minder om en het bouwsel zag er hier ook geweldig uit al moest er nog veel gebeuren. Vooral grote bewondering voor de 3 jonge mannen, aangestuurd door Michel Jansen, die daar fanatiek aan het bouwen zijn. Dan als laatste naar bouwclub De Laagvliegers. Ook hier een warm ontvangst en een rondleiding met uitleg van Alfred Hagens de mentor van de bouwclub. Er mag gesteld worden dat ook hier het fanatisme hoogtij viert maar wel op de gezonde manier. De algemene indruk deze avond was behoorlijk positief en men kan er van uitgaan dat het óók dit jaar weer een geweldige mooie optocht gaat worden. Petje af voor al de bouwers, uiteindelijk maken zij de carnaval!
Smoorfrêterslaand had een spetterende Tonpraot-avond

Een totaal uitverkocht café Concordia zat met spanning te wachten op het moment dat de ammekaor praoter (Peter Pertijs) de eerste kandidaat zou komen aankondigen. En exact om 8 uur klopt hij op de microfoon om te kijken of ie open staat. 'Dames en heren, mag ik jullie..' klinkt het door het café. Ineens is iedereen doodstil en hoor je alleen nog het geluid achter de bar van de kroonkurken die van de flesjes worden getrokken. En ja hoor daar komt ze binnen, Stien Steunkous (Judith Hoefnagels) met een met bloemen opgesmukte rollator die voorzien is van een knijptoeter en bordje "werk in uitvoering" brengt ze iedereen direct aan het lachen. Niet lang daarna staat ze in de ton en vliegen de grappen door de ruimte. Met een korte pauze is het Koert de Kapper (Twan van Oers) die Stien aflost en de zaal snel plat krijgt met zijn korte maar rake kwinkslagen. En dan is het tijd voor Leo d'n Houthakker (Luuk Meesters) die binnenkomt met een bijltje op zijn hoofd. Natuurlijk gaan hier de grappen over houthakken en alles wat hier mee te maken heeft. Nu is het tijd om bij het publiek de kaken wat te laten rusten en dus maakt men daar grif gebruik van en is de drukte aan de bar hier een logisch gevolg op. Als iedereen wat is bekomen is het tijd voor de volgende wauwelaar Kaat van de Kaai (Marleen Konings) die een feestje gaf omdat ze 50 was geworden. Ook hier kwam men niet bij van het lachen en wond ze het publiek moeiteloos om haar vingers. Maar de show must go on en dus volgde Beerrund ut Boerke (Ronnie Buiks) Kaat op met zijn immer bijzondere binnenkomst. Niet gespeend van het (mis)gebruik van het publiek waren enkele dames de pineut en moesten naast hem in de ton staan. Ook het publiek en zelfs Toontje Flits de fotograaf ontkwamen niet aan zijn snedige opmerkingen. Bokske de Kul (Frank Roks) kwam deze keer de vloer op als een voormalig beroemd rock figuur. Doorlopend amuseerde hij de zaal al dansend en zingend en uiteindelijk sloot hij zijn act af met zijn meezinger "Schelles" die de zaal fanatiek en luidkeels meezong. Kortom, Smoorfrêterslaand was weer eens op dreef en had zich prima vermaakt dankzij de tonpraoters, regelaar Ad van Overveld en Johan Snijders alias "d'n dorre". Meer over deze avond is te zien op de site www.smoorfreters.nl.
't Bossche Hart maakt haar belofte meer dan waar! 

Met het gemis van de kinderoptocht 2016 nog vers in het geheugen en de belofte van de schooldirecteur het dit jaar zeker niet over te slaan heeft de school het meer dan goed gemaakt door twee knutselmiddagen in te plannen om haar jeugd de kans te geven hun carnavalscreaties te kunnen maken. Dit moest dan wel gebeuren met de hulp van Stichting Carnaval en eventueel ouders en vrijwilligers. Dit was niet tegen dovemansoren gezegd zodat Nar Kluit (Michaël Koevoets) middels diverse sponsoren plakband, tyraps, platen karton, kokers en andere materialen had geregeld. De kinderen waren naar school gekomen met skelters, bolderkarretjes, sleeën en ander rijdbaar materiaal. In het begin stond iedereen wat onwennig zich te oriënteren hoe ze hun creatie zouden kunnen opbouwen, maar na zo'n uurtje was iedereen driftig aan het plakken, binden, nieten, zagen en snijden. Onder de carnavalsmuziek van Nar Kluit waren het net mieren die met kartonnen platen sjouwden, plakband uitrolde en allerlei vormen uitknipte. De scharen gingen van hand tot hand en al snel kregen de eerste creaties hun vorm. Geregeld moest er even getest worden of het allemaal nog wel rijdbaar of stabiel genoeg was. Soms leek het wel of de ouderen er meer plezier in hadden dan de jeugd want als die bezig waren, was de jeugd hun overdosis energie aan het opbranden met rennen, springen en natuurlijk allerlei apenstreken. De volgende middag verliep iets rustiger en was meer bestemd voor de nieuwe "Van Goghs" want alles kreeg nu kleur en duidelijk was dat dit toch wat meer concentratie vergde. Uiteindelijk waren er vele leuke carnavaleske creaties ontstaan waarbij de kinderen zeker geleerd hebben dat het maken van dergelijke constructeis niet zo eenvoudig is en dat samenwerken daarbij toch wel noodzakelijk is. En de echte creatievellingen, zowel oud als jong, hebben zich de twee middagen lekker kunnen uitleven, dat wel! Nu nog drie lange weken wachten voordat al het rollend materieel naar buiten kan, dat wordt zeker weer een feest! Het kan niet anders of de Smoorfrêter doet zijn pet af voor alle medewerkers, maar toch zeker voor de schoolleiding!Smoorfrêterslaand heeft weer een Jeugdraad

Het gaat steeds beter met onze jonge carnavalvierdertjes in Smoorfrêterslaand. In tegenstelling tot voorgaande jaren voor wat betreft het samenstellen van een jeugdraad heeft onze Nar Kluit het deze keer supersnel voor de bakker. Dit geeft de SC De Smoorfrêters weer moed voor de toekomst en geeft aan dat de strategie om de jeugd steeds meer te betrekken bij de carnaval zijn vrucht afwerpt. En dit is jeugdraad voor 2017: Jeugdprins: Susan Remijn, Jeugdprinses: Marij Schipperen, Jeugdnar: Elle van Batenburg, Jeugdpliessie: Jamie Quirijnen en jeugdboertke: Kevin Elgin. Wij wensen deze kinderen een onvergetelijke fijne carnaval.
De Smoorfrêters kapen de beker in het Puitenol

Niet alleen de verbroedering was de reden om een feestje te gaan vieren in het Puitenol maar ook het 66 jarig bestaan van Stichting Oudenbosch Karnaval (S.O.K.) bracht alle kernen van Halderberge samen bij Fidei et Arti in deze plaats. Zoals gewoonlijk bij de verbroedering, alleen maar blije gezichten en blikken van herkenning omdat de carnaval ons weer bijeenbrengt om samen het grote carnavalsfeest weer op te starten. Omdat dit jaar de verbroedering samenging met een receptie ter ere van het 66 jarig bestaan was het een gecombineerd feest met allerlei activiteiten die niet alleen de verbroedering aangingen maar natuurlijk ook het andere. Maar alleen het weerzien al van alle bekende uit de besturen, muziek bands en andere karrentrekkers van de carnaval uit de andere kernen is op zich al een enorm feest. Daarbij vereerde onze nieuwe burgemeester mevrouw Jobke Vonk-Vedder en de commissaris van de Koning Wim van Donk ons met een bezoek waarbij ze zich geïnteresseerd onder de feestvierders lieten voorlichten. En zoals het bij een verbroedering betaamd was er voor de leden weer een ludieke wedstrijd in elkaar gezet die uiteindelijk door onze eigen Prins Ruben en nar Kluit werd gewonnen zodat zij met een enorme bokaal huiswaarts keerden. Chapeaux voor onze feestbroeders uit Oudenbosch!
Wiske is nie zomar nun hoond!

Allang eer pliessie Kiske zijn fungsie ging aanvaorden binnen Smoorfrêterslaand zat Wiske op un spesiale school voor pliessie hoonde. Gebore uit nun nest van zeuve pupkes mag de wel zegge da Wiske de slimste was van allemaol. Deurdat ie uit un kruising kwam van un schotse hanglip labrador met un russiese bruine wind hoond wiste ze natuurluk al lang van te veure da ier iets biezonders van moes komme. Zun broers en zusse waren al errug slim, mar Wiske stak daor mee zunne hoonde kop ver boven uit. Ut war daorom da de spesiale brigade van doorgewinterde carnavals pliessies uit louwzeikerslaand veul belangstelling hadde om Wiske un spesiale opleiding te geve aongepast veur ut onstuimig carnavals leve. Zun eerste test war dat ie moes uit zien te vinde weluk fleske van de zeuve nun echte jup war. Ondaanks dat um da nooit vertelt war, slurpte ie tog meteen ut goeie fleske leeg en liet ie de andere zes gewoon staon, wa veur de leiding un onomstoteluk bewijs war da ie de idiaole pliessie hoond was. Da zun hanglip daor bij goed te pas komt staot natuurluk buite keif. Apporteren war een van zun spesialiteite mag de wel zegge, waor ze ut fleske jup ok nar gooide, hij bragt ut altijd terug. Pas as ze ut open hadden gemaokt klokte ie ut in één keer helemaol leeg en liet ie ut ligge, dan maokte ut um ok niks meer uit waor ze ut fleske naor toe gooide. Op un dag, en om ut allemaol zeker te wete, hebbe ze un fleske jup vier meter, ik herhaol, vier meter diep begraove. Toen kreeg ie ut commando "Graaaof"! Ge wul  gewoon nie gelove wa ge toen zag. Een onnoemeluke grote fontein van smoor, geknor, geblaos en gesnuffel. En ja or, jéén kwartier later komt ie uit die-un stofwolk van smoor mee da fleske mooi in zunne bek. Kik, da's zijn nou is un pliessie hoond! Mar dan vraogde oeweige af, 'hoe komt oons pliessie Kiske nou aan die un hoond'? Nou da's ok wir nie zo gek, Wiske bleek veul slimmer te zijn dan de pliessie van louwzeikerslaand en daorom eet die ie um mar op markplaots gezet. En die pliessie van oons trapt daor natuurluk mee zun grote voette wir in, mar uitendeluk zulle we wel zien wie van zullie de slimste is. En da tie van un russiese bruine wind hoond afstamt kunde wel ruuke as ie genoeg jupkes et gezope.    Allaaaf!